Archivace

nakup vina

Pro archivaci je nejvhodnější sklep nebo tmavá místnost s konstantní teplotou 8-12°C a mírně vlhkým prostředím. Pokud budeme víno archivovat při teplotě vyšší, musíme počítat s tím, že bude zrát rychleji. Při archivaci vína obecně platí, že je lepší spíše o málo vyšší teplota, než její časté kolísání, zvažte proto důkladně prostor, kde budete víno archivovat. Dále platí, že víno nesmí být při archivaci vystaveno přímému slunečnímu světlu a lahve by při archivaci měly ležet vodorovně tak, aby nevyschl korek a nedošlo tím k průniku vzduchu do lahve.

K archivaci můžeme použít i „lednicové“ vinotéky, tato forma je však poměrně nákladná na spotřebu energie a dále je třeba si dávat pozor, aby zakoupená vinotéka nepřenášela vibrace motoru do prostoru s vínem.

Platí zde totéž jako u skladování vína. S lahvemi bychom neměli hýbat, narušili bychom tak přirozený rozvoj jemných buketních vazeb.

K archivaci jsou vhodná především červená vína, ale i vína bílá a růžová mohou v archivu mnoho získat. Většina bílých vín se archivuje po dobu dvou až pěti let, totéž platí o vínech růžových (existují však i výjimky s podstatně delším horizontem). V případě vín červených je toto rozpětí podstatně větší. Některá červená vína z naší nabídky lze archivovat i po dobu dvaceti a více let. Doporučujeme proto, pokud máte zájem o archivaci našich vín, abyste se na nás obrátili s konkrétním dotazem na email info@kalifornskavina.cz , kde Vám rádi zodpovíme veškeré dotazy.