Konzumace

Po dobrém výběru vína a jeho správném uskladnění přichází neméně důležitá fáze, která rozhoduje o našem prožitku z vína. Při konzumaci vína mnoho lidí zapomíná i na tu nejzákladnější věc, jako je podávání při správné teplotě. Teplotu nejlépe změříme speciálním teploměrem na víno.

Teplota podávání jednotlivých vín má poměrně široké rozpětí:
  • šumivá vína 4 – 8 °C
  • bílá vína 8 – 12°C
  • růžová vína 10 – 13°C
  • červená vína 13 – 18°C

Je velmi důležité nechat po otevření víno „vydýchat“, především těžká kalifornská červená vína jsou v tomto ohledu náročná. Kalifornská červená vína bychom měli nechat vydýchat mezi půl hodinou a dvěma hodinami před konzumací. U prémiových vín můžeme lahev nechat dýchat třeba i šest až osm hodin. K urychlení tohoto procesu a dále odfiltrování případných usazenin můžeme použít dekantační nádobu (karafu). V tomto směru Vás pouze upozorníme na velmi důležitý detail: s vínem zacházejte velmi jemně a i přelévání do karafy musí být jemné a pozvolné. S karafou poté můžeme několikrát velmi jemně zakroužit, aby se k vínu dostalo více vzduchu.

Tvar sklenic

K dobrému vínu by také měly patřit kvalitní sklenice. Sklenice na bílé víno mají menší objem, na červené potom větší. Sklenice by měla být na stopce a tvar by měl být podobný tulipánu. Kvalitní sklenice nám umocní požitek z vína.

sklenice 1  sklenice 1

Jak pít víno

U vína bychom se nejdříve měli podívat na barvu, následně přičichnout a nasát jeho vůni a nakonec víno ochutnat. Jen kompletní vnímání vína Vám umožní víno lépe poznat a vychutnat ho tak, jak si dobré víno zaslouží.

sklenice 1  sklenice 1  sklenice 1